Mr. Reece ; you haven't check my 4th growing post . If you have trouble finding it here a link : http://spmath772.blogspot.com/2006/05/growing-post_19.html

# Math 7-72

7-72 This is your home on the Internet. Use it to communicate with one another and expand your knowledge of mathematics and the world around you

## Tuesday, June 20, 2006

## Friday, June 16, 2006

### exam time is ahead of us!!!!!!

Today the official exams start!!! our exam is this morning and i'm so freaked out!!!!! i wish everybody luck one this exam and the rest thats going to happen the rest of this entirely really long week ahead of us so good luck everybody. this is going to be a really really long week!!!!!!

## Thursday, June 15, 2006

### mr. reece

i forgot to hand in my duotang and growing posts so can i hand it in on friday at lunch quick! thanxs

## Wednesday, June 07, 2006

### 4th growing post

Question 1: Formulas. We've learned how to write algebraic equations in the form of: mx + b = y. Convert these two sentences into algebraic equations using the above formula.

Sentence 1 : Scott is 2 years older than Donald who turns 12 on June 21st 2006. Write this sentence in the format of mx + b = y, then convert it into an expression which allows us to figure out the age of Scott.

Answer : 2 + b = y

2 + 11 = y

2 + 11 = 13

Sentence 2: Elizabeth has $200 in her savings account. She makes $40 every two weeks babysitting for her next door neighbours. If Elizabeth saves all of her money solve for how much money she will have in one year.

Answer : 40+200e=

40 +200(26)=5240

Question 2: Creation: You need to create two questions for your classmates that cover different concepts (ex: T-Charts, patterns, equations, graphs etc.) that you have learned in this unit on Algebra. You then need to show how to solve the questions. Your mark will be based upon the level of question’s difficulty, and the effort put into your answer.

Answer : I'll do this tomorrow because i dont know what to put !

Question 3: Reflection: You need to look back at the chart that we filled out during the first day of the unit. This is the chart where you coloured a topic red, yellow or green. You now need to pick one concept that you coloured yellow or red and reflect in words what new skill/idea that you have learned on this topic.

Answer : Same for this one !

Question 4: Preparing for the final exam: You need to think about the year that has past in mathematics and decide which topic is your weakest, and what you need to learn during class review in order to prepare yourself for the final exam. It is not enough to say fractions, instead pick your weakest area of fractions, say the subtraction of fractions, and give an example of what you don’t understand.

Answer : And same for this one !

I'll do this tomorrow !

### Growing Post # 4

Question 1: Formulas. We've learned how to write algebraic equations in the form of **mx + b = y**

Convert these two sentences into algebraic using the above formula.**m: change or coefficient****b: constant or start****y: solution**

Sentence 1: Scott is 2 years older than Donald who turns 12 on **mx + b = y, **then convert it into an expression which allows us to figure out the age of Scott. Scott is 13 years old and Donald will be 12 years old.

2 + b = y

2 + 11 = y

2 + 11 = 13

Sentence 2:

$40n + $200 = y

$40(24) + $200 = $1160

Question 2: Creation. You need to create two questions for your classmates that cover different concepts (ex: T-charts, patterns, equations, graphs etc.) that you have learned in this unit on Algebra. You then need to show how to solve the questions. Your mark will be based upon the lvl of question's difficulty, and the effort put into your answer.

Bobby has $500 dollars in his bank account and he earns $50 every month. His friend John has $250 in his bank account and he earns $75 every month. How much will Bobby and John have in their bank account in one year and who will have the most amount of money? Bobby will have a total of $1100 and John will have a total of $1150 and John will have $50 more than Bobby.

$50x + $500 = y

$50(12) + $500 = $1100

$75x + $250 = y

$75(12) + $250 = $1150

One day, Sandy and Lina decided to save money and buy a walkman for $150 and share it with each other since they were sisters.

10(11) + 60 = 170

Lina: -10x + 120 = y

-10(10) + 120 = 20

Question 3: Reflection. You need to look back at the chart that we filled out during the first day of the unit. This is the chart where you coloured a topic red, yellow or green. You now need to pick one concept that you coloured yellow or red and reflect in words what new skill/idea that you have learned on this topic.

Can I use my words to create an algebraic formula?

I coloured this in red because I didn't know how to create a algebraic formula. So if I didn't know how to make one, I would probably not be able to make one from a T-Chart or use an algebraic formula to solve for an unknown. It was easier to make a formula when Mr.Reece had taught us how and it was helping me solve an unknown and make a formula by using a T-Chart.

Question 4: Preparing for the final exam. You need to think about the year that has past in mathematics and decide which topic is your weakest, and what you need to learn duriong class review in order to prepare yourself for the final exam. It is not enough to say fractions, instead pick your weakest area of fractions, say the subtraction or fractions, and give an example of what you don't understand.

My weakest topic is probably algebra. In algebra, there are always some questions that I can't figure out how to solve the unknown. But as Mr.Reece is teaching us, I am beginning to find it more easy little at a time and will be able to solve it. I also know that when the higher the grade i'm in, the harder the level of mathematics are and the harder the questions in algebra. (eaxample: -50x + 2o6 = y)

## Tuesday, June 06, 2006

### growing post for MAY. 15 + 23 and JUNE. 7

My growing posts that are due for these dates are located here.

### Late growing post #2

Question#1 :

(A)

(B)*180 + 25 (c) = how many cards*

(C) Blaank

Question #2 :

(A) If Jackie thinks there will be 4 people at the party she should buy two pizzas .

(B) If two more people show up at the party Jackie will need to order 1 more pizza.

Question #3:

(A)*20+15(12)=200* Kathy will have $200.00 in her savings account in one year.

(B)*25+15(12)=205* Kathy would have $205 in her savings account in one year.

Question#4:

BLAAANK

### LATE growing post #1

*Question #1:*

Rotation Symmetry means if you can rotate (or turn) a figure around a center point by fewer than 360° and the figure/shape never changes.

Reflection Symmetry is a mirrored shape. It is easy to reconize, because one half of a shape or figure is the reflection of the other half.

*Question #2:*

Question #3:

My pattern starts with five dollars and it increases by five dollars more each step. My pattern can go throughout many steps.

Question#4:

^^^ $money

## Monday, June 05, 2006

### Scibe Post For June 5, 2006

In class today we looked through some of our worksheets in our duotang and answered the questions. We answered the questions because on the test, there are some similar questions.

Page 28:

18) Using the equation 2x+1=y, create a table of values where x equals 2, 3, 5, 7, and 8.

19)Complete the table

Page 32:

8)What does n equal in the diagram below?

4 diamonds(n)=32

(n)=32/4 n=8

9)What does n equal in the diagram below?

n/3=8x3

x3

n=24

Page 35:

2)Six friends are going to equally share a sum of money. Each friend will receive $9.76. Write an equation which shows the original sum of money.

n=(9.76)x6

3)Write an equation to show "sixty by a number equals three".

60/n=3

4)When a number is added to twelve, the sum is seventeen. Write this equation.

12+n=17

5)Express 4n=14

Four multipled by a number equals 14.

Page 25:

6)Using the table above, when did the temperature rise the most?

85-30=55 According to the table, the temperature rose the most between 0 to 5 minutes.

130-85=45

155-130=25

170-155=15

7)Predict the temperature of the oven at the 12 minute mark.

25/5=5 degrees celcius 130+5+5=140

8)What algebraic expression would explain the relationship between Bob's and Doug's pens?

B=Bob's pens D=Doug's pens

B=2D-2 B/2+1=D

9)a)How many pens would Doug have if Bob had 16 pens.

16/2+1=9

b)If Doug had 10 pens, how many would Bob have?

2(10)-2=18

Remember that the rule has to work out with all the possibilities or else it won't work.

Lastly, we watched a brain-pop video on solving equations.

## Friday, June 02, 2006

### other half of my scribe post!!!xD

Some review from yesterday might occur in this scribe post...

4 n + 3 = 11

An algebraic equation contains four elements : constant, coefficient,

variable and solution.

( starting point, change, variable and solution)

Start + change(variable) = solution

- x - axis is our variable
- y - axis is our solution

Solve this next one yourself.

## Thursday, June 01, 2006

### sorry i'll do half of my scribe post today and half tomorrow! i hope thats o.k with you mr. reece

A blizzard has started in winnpeg. It has already snowed 5cm. It is snowing 2 new cm each hour. How much snow has fallen at the end of the 8th hour?

#2

You have already scored 20 baskets and you will score 5 new baskets each game you play. If you still have 15 games to play this year. how many baskets will you have scored?

#3

She starts off with 30$ in her account. At the end of each month she deposits 18$. How much money does she have after a year?

Here are some math problems you can solve yourself:

#1

You are having a race against your friend, except you are on foot and he is on his bike.

you both know that if you are on a bike you will be faster so your friend gives you a head start of 3 miniutes. If you can run 400m per minute, and your friend can bike 700m per minute. Who will be first to make it to the finish line 2000m away?

#2

Ryan purchased two cds and had 6 dollars left over, he went to the mall with 30$. Create an equation to solve how much Ryan spent on each Cd?

13-8=5

n=5

2)N-13=4

4+13=17

n=17

3)7+N=14

14-7=7

N=7

4)-6+N=21

21+-6=15

n=15

4n+14=30

4n=30-14

4n=16

n=4

(7-2) a+3=13

5a+3=13

5a=12-3

5a=10

a=2

6a+5=3a +20

6a-3a=20-5

3a=15

a=5

(9+3) n+10 -4=8n+10+4

12n+10-4=8n+10+4

12n-8n=-10+4+10+4

4n=8

n=2